Caută pe Germado.com:

august 15, 2012

Alfabetul si pronuntia in germana

In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata alfabetul german si pronuntia cuvintelor in limba germana. Daca veti fi placut impresionat de lectia noastra sau din potriva doriti sa mai adaugam sau sa mai schimbam ceva asteptam mesajele dvs. cu drag prin intermediul formularului nostru de contact.

Alfabetul în limba germană

Alfabetul german este asemănător cu alfabetul român, singura diferenţă majoră dintre cele două este faptul că în alfabetul german diacriticile sunt înlocuite cu patru litere speciale: trei litere cu umlaut (ä, ö, ü) şi simbolul ß numit eszett sau scharfes S.

Simbolul ß în limba germană este o ligatură ce înlocuieşte literele ss, el aparţine exclusiv literelor mici şi nu se va afla niciodată la începutul unui cuvânt, în Elveţia şi Liechtenstein nu mai este folosit deoarece a fost înlocuit definitiv cu literele ss.

Dacă doriţi să studiaţi alfabetul german vă recomandăm următorul tabel:

A - a
C - ţe
F - ef
I - i
L - el
O - o
Q - chiu
ß - es-ţet
Ü - iu
X - ics
Ä - e
D - de
G - ghe
J - iot
M - em
Ö - io
R - er
T - te
V - fau
Y - iupsilon
B - be
E - e
H - ha
K - ca
N - en
P - pe
S - es
U - u
W - ve
Z - ţet

Literele luate individual sunt de genul masculin, feminin sau neutru? Literele din alfabetul german sunt de genul neutru: das A, das B, das C...

Care sunt cele mai folosite litere în limba germană? Cele mai des folosite litere din limba germană sunt vocala e şi consoana n, la polul opus litera q.

Nu găsesc literele cu umlaut pe tastatura mea? Cele patru litere extra din alfabetul german pot fi înlocuite în mod oficial, în felul următor: litera ä cu ae, litera ö cu oe, litera ü cu ue iar ß cu ss.

Ce reguli importante trebuie să ştiu? Una dintre cele mai importante reguli din limba germană este că substantivele se scriu cu literă mare.

Pronunţia cuvintelor în limba germană

În limba germană există litere care se citesc la fel ca în limba română, iar pentru literele cu o pronunţie diferită am creat următorul tabel:

litera se citeşte la fel ca exemplu
Ä e din cuvântul unde abhängen (ab-hen-găn)
C c din cuvântul cadou

ţ din cuvântul ţară
cousine (cuzine)

Celsius (ţelsius)
E ă din cuvântul casă

e din cuvântul unde
ihre (ihră)

dem (dem)
J i din cuvântul inel jemand (iemand)
K c din cuvântul cadou

înainte de literele e sau i la fel ca ch din cuvântul chiar
kann (can)

Kette (chetă)
Ö io din cuvântul creion das Öl (das oil)
Q c din cuvântul cadou Qualität (cualitet)
S z din cuvântul zebra

s din cuvântul sare
sagen (zagăn)

aus (aus)
ß s din cuvântul sare groß (gros)
Ü iu din cuvântul iubire für (fiur)
V f din cuvântul familie Verpacken (fepacăn)
W v din cuvântul vineri was (vas)
Z ţ din cuvântul ţara zurück (ţuriuc)

Grupurile formate din două litere identice sunt citite ca o singură litera, de exemplu: ll – l, nn – n, ss – s, tt – t etc. Unele grupuri de litere au o pronunţie specială, dacă doriţi să studiaţi acest aspect vă recomandăm următorul tabel:

literele se citesc la fel ca exemplu
ÄU oi din cuvântul doi häufig (hoifih)
CH h din cuvântul haine ich (ih)
EI ai din cuvântul ceai sein (zain)
EU oi din cuvântul doi neun (noin)
GE ghe din cuvântul gheaţă genau (ghenau)
IE i din cuvântul inel wieder (vida)
ST şt din cuvântul ştiinţă Stadt (ştat)
SCH ş din cuvântul şarpe schnell (şnel)

Sunt un începător. Vreau să învăţ rapid pronunţia germană, se poate? Pronunţia cuvintelor nu poate fi mecanică, ea trebuie exprimată într-un mod cât mai natural posibil, iar acest lucru este realizabil doar în timp prin exemple şi exerciţii. Filmele, muzica şi dialogul pot fi un factor important dacă doriţi să obţineţi o pronunţie rapidă, dar fără un vocabular dezvoltat există posibilitatea să fie o pierdere de timp. Pe Germado.com majoritatea lecţiilor conţin şi pronunţia cuvintelor, astfel în timpul în care vă formaţi un vocabular de bază, veţi învăţa şi pronunţia cuvintelor uzuale în limba germană.

Învaţă să spui corect un nume pe litere în germană

Sunt câteva metode des întâlnite de a spune un nume pe litere în orice limbă, spre exemplu puteţi folosi: nume de oraşe, nume de ţări sau denumirile întâlnite în alfabetul fonetic al limbii respective. Atenţie! Dacă doriţi să folosiţi nume de ţări sau oraşe în limba germană, trebuie să fiţi siguri pe scrierea şi pronunţia acestora, de exemplu: Austria în limba germană se scrie Österreich şi se pronunţă iostăr-raih. În continuare, vom studia alfabetul fonetic german (tabelul de mai jos) şi pe baza acestuia vom învăţa să spunem corect un nume pe litere în limba germană. Am adăugat o pronunţie scrisă în paranteze pentru denumirile cu un oarecare grad de dificultate.

Anton
Cäsar (ţeza)
Friedrich (frid-rih)
Ida
Ludwig (lud-vih)
Otto
Quelle (cvele)
Eszett
Übermut (iubărmut)
Xanthippe (csan-tipe)
Ärger (erga)
Dora
Gustav (gustaf)
Julius (iulius)
Martha
Ökonom (econom)
Richard (rih-art)
Theodor
Viktor
Ypsilon (ip-silon)
Berta
Emil
Heinrich (hain-rih)
Kaufmann
Nordpol
Paula
Siegfried (zig-frid)
Ulrich (ul-rih)
Wilhelm (vil-helm)
Zeppelin (ţepelin)
Alfabetul fonetic german în Austria şi Elveţia

Alfabetul fonetic în Austria este un pic diferit de cel întâlnit în Germania, diferenţele fiind făcute de cuvintele: Kaufmann, Ökonom, Übermut, Xanthippe şi Zeppelin. Cuvintele precizate anterior sunt înlocuite cu: Konrad, Österreich, Übel, Xaver şi Zürich.

Alfabetul fonetic din Elveţia are şi el unele modificări în comparaţie cu cel din Germania, diferenţele fiind făcute de cuvintele: Dora, Kaufmann, Ökonom, Paula, Xanthippe şi Zeppelin. Aceste cuvinte sunt înlocuite cu: Daniel, Kaiser, Örlikon, Peter, Xaver şi Zürich.

Modul recomandat de a spune un nume pe litere în limba germană:

Una din variantele cel mai des întâlnite în limba română, atunci când vrem să spune un nume pe litere (vom folosi, de exemplu numele Alin), este:  A de la Ana, L de la Lazăr, I de la Ion, N de la Nicolae. În limba germană este aproximativ aceeaşi formulă, schimbările fiind:

  • în loc de 'de la' vom utiliza 'wie'
  • iar în locul numelor Ana, Lazăr, Ion şi Nicolae vom folosi varianta germană, şi anume: Anton, Ludwig, Ida şi Nordpol

Dacă doriţi să spuneţi 'la fel ca prima literă din...' puteţi folosi exprimarea 'wie der erste Buchstabe in...'.

Alin în limba germană, pe litere, se spune: A wie Anton, L wie Ludwig, I wie Ida, N wie Nordpol.

În finalul acestei lecţii vă vom oferi un ultim tabel ce conţine câteva propoziţii de bază utile atunci când doriţi să spuneţi un nume pe litere în limba germană.

Română Germană Pronunţie
Care este numele dvs.?

Care este numele tău?
Wie heißen Sie?

Wie heißt du?
vi haisăn zi?

vi haist du?
Care este numele dvs. de familie? Was ist Ihren Nachname? vas ist irăn nah-name?
Numele meu este... Ich heiße... ih haise...
Puteţi spune numele pe litere, vă rog? Können Sie den Namen bitte buchstabieren? chionăn zi den namen bite buhştabirăn?
Puteţi spune numele dvs. pe litere, vă rog? Können Sie bitte Ihren Namen buchstabieren? chionăn zi bite irăn namen buhştabirăn?
Da, pot. Ja, Ich kann. ia, ih can

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pagini populare:

Alfabetul si pronuntia in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata alfabetul...

Numerele si numeralul in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata numerele...

Cuvinte in germana
Germado.com va ofera o lista ordonata alfabetic a celor...

Expresii si formule de salut in germana
Salutari sau mai bine zis Grüße. In aceasta lectie oferita...

Zilele saptamanii in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata zilele...

Întrebări frecvente:

Aş vrea să ajut comunitatea, ce îmi recomandaţi? Dacă doriţi să fiţi de ajutor pentru persoanele care vor să înveţe limba germană vă recomandăm să lăsaţi comentarii folositoare la articolele găsite pe Germado.com

Ce înseamnă "comentarii folositoare"? Un exemplu de comentariu ce poate fi de folos ar fi să scrieţi extra propoziţii ajutătoare în articolele de dicţionar sau să oferiţi sfaturi în lecţiile de curs.

Îmi place Germado.com aş vrea să cumpăr cartea. Aş vrea să cumpăr dicţionarul. Aveţi un format PDF sau ceva de acest gen la vânzare? Site-ul nostru Germado.com a fost creat pentru a ajuta utilizatori online sa înveţe gratuit limba germană prin intermediul internetului, nu suntem un magazin online, nu promovăm propria carte sau alte cărţi. În concluzie, nu avem la vânzare nici un produs din cele menţionate mai sus, deoarece, nu-i ăsta scopul site-ului nostru, dacă doriţi să învăţaţi limba germană cu noi o puteţi face prin intermediul internetului fără să plătiţi un cent.

Dacă studiez şi învăţ cursul de limba germană de pe acest site îmi garantaţi ca voi şti limba germană? Nu oferim nici un fel de asigurări sau garanţii, acest site îşi doreşte să fie un ajutor pentru persoanele dornice să înveţe limba germană dar nu asigură sau garanteză nimănui nimic. Normal ar fi să vă îmbunătăţiţi cunoştinţele de limba germană dacă învăţaţi articolele prezente pe acest site, dar pot exista şi persoane cărora site-ul nostru să nu le fie de un real folos, totul este în funcţie de persoană.

Aş vrea să donez o sumă de bani pentru Germado.com, ce paşi trebuie să urmez? Nu avem implementat un sistem de donaţii, deoarece, momentan nu dorim să primim nici un fel de donaţii de la vizitatori noştri.

Site-uri si pagini web recomandate:

Edvog.com - Health and MedicineScience and TechnologyLanguages and Cultures, Engledo.com - Invata engleza onlineDictionar roman englez, Germado.com - Invata germana onlineDictionar roman german, Inglao.com - Aprender inglés online, Englisco.com - Englisch online lernen, Invata-rapid.com - Invata engleza onlineInvata germana onlineInvata franceza online