Caută pe Germado.com:

august 24, 2012

Zilele saptamanii in germana

In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata zilele saptamanii in germana cu pronuntie si expresii de baza. Toate lectiile oferite de Germado.com sunt gratuite si contin sfaturi generale si de pronuntie ce va vor ajuta in conversatiile viitoare pe care le veti purta in limba germana.

Tabelul următor conţine traducerea din limba română în limba germană, prescurtarea şi pronunţia pentru fiecare zi din săptămână.

Română Germană Pronunţie
luni Montag (Mo) mon-tag
marţi Dienstag (Di) dins-tag
miercuri Mittwoch (Mi) mit-voh
joi Donnerstag (Do) doners-tag
vineri Freitag (Fr) frai-tag
sâmbătă Samstag (Sa) zams-tag
duminică Sonntag (So) zon-tag

Important! - De reţinut! Când scrieţi zilele săptămânii în limba germană, prima literă este întotdeauna o majusculă.

Important! În nordul Germanie puteţi întâlni persoane care în loc de Sonntag să spună Sonnabend, aceasta este varianta locală, folosită pentru ziua de duminică.

Toate cele şapte zile ale săptămânii, în limba germană sunt de genul masculin (der), exemplu: der Freitag. Prima zi din calendarul german este luni (Montag), iar ultima este duminică (Sonntag), la fel ca în calendarul românesc.

Pentru a purta conversaţii în limba germană, aveţi nevoie de un vocabular puternic, dezvoltat pe diferite subiecte, de aceea, în această lecţie, nu veţi învăţa doar zilele săptămânii, ci şi cuvinte înrudite cu acest subiect. În tabelul de mai jos, găsiţi cuvinte uzuale, ce vă pot fi de folos în viitoarele conversaţii, purtate în limba germană:

Română Germană Pronunţie
acum
cândva
astăzi / azi
mâine
poimâine
ieri
alaltăieri
zilnic
jetzt
irgendwann
heute
morgen
übermorgen
gestern
vorgestern
täglich
ieţ
irgăn-van
hoite
morgăn
iubăr-morgăn
ghes-tărn
foa-ghes-tărn
teg-lih

În continuare vom învăţa câteva fraze, propoziţii şi întrebări de bază în limba germană, toate în strânsă legătură cu subiectul principal al acestei lecţii:

Română Germană Pronunţie
Câte zile sunt într-o săptămână? Wie viele Tage hat eine Woche? vi file taghe hat aine vohe?
într-o săptămână, sunt şapte zile eine Woche hat sieben Tage aine vohe hat zibăn taghe
Ce zi este astăzi?

Astăzi / Azi este...
Welcher Tag ist heute?

Heute ist...
velhe tag ist hoite?

hoite ist...
Astăzi / Azi este joi Heute ist Donnerstag hoite ist doners-tag
Ce ai de gând să faci în acest weekend? Was willst du am Wochenende machen? vas vilst du am wohăn-ende mahăn?
Când / Unde ne putem întâlni? Wann / Wo wollen wir uns treffen? van / vo volăn via unţ trefăn?
Când este cel mai bine pentru dvs.? Wann passt es Ihnen am besten? van past es inăn am bestăn?
Când este cel mai bine pentru tine? Wann passt es dir am besten? van past es dia am bestăn?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pagini populare:

Alfabetul si pronuntia in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata alfabetul...

Numerele si numeralul in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata numerele...

Cuvinte in germana
Germado.com va ofera o lista ordonata alfabetic a celor...

Expresii si formule de salut in germana
Salutari sau mai bine zis Grüße. In aceasta lectie oferita...

Zilele saptamanii in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata zilele...

Întrebări frecvente:

Aş vrea să ajut comunitatea, ce îmi recomandaţi? Dacă doriţi să fiţi de ajutor pentru persoanele care vor să înveţe limba germană vă recomandăm să lăsaţi comentarii folositoare la articolele găsite pe Germado.com

Ce înseamnă "comentarii folositoare"? Un exemplu de comentariu ce poate fi de folos ar fi să scrieţi extra propoziţii ajutătoare în articolele de dicţionar sau să oferiţi sfaturi în lecţiile de curs.

Îmi place Germado.com aş vrea să cumpăr cartea. Aş vrea să cumpăr dicţionarul. Aveţi un format PDF sau ceva de acest gen la vânzare? Site-ul nostru Germado.com a fost creat pentru a ajuta utilizatori online sa înveţe gratuit limba germană prin intermediul internetului, nu suntem un magazin online, nu promovăm propria carte sau alte cărţi. În concluzie, nu avem la vânzare nici un produs din cele menţionate mai sus, deoarece, nu-i ăsta scopul site-ului nostru, dacă doriţi să învăţaţi limba germană cu noi o puteţi face prin intermediul internetului fără să plătiţi un cent.

Dacă studiez şi învăţ cursul de limba germană de pe acest site îmi garantaţi ca voi şti limba germană? Nu oferim nici un fel de asigurări sau garanţii, acest site îşi doreşte să fie un ajutor pentru persoanele dornice să înveţe limba germană dar nu asigură sau garanteză nimănui nimic. Normal ar fi să vă îmbunătăţiţi cunoştinţele de limba germană dacă învăţaţi articolele prezente pe acest site, dar pot exista şi persoane cărora site-ul nostru să nu le fie de un real folos, totul este în funcţie de persoană.

Aş vrea să donez o sumă de bani pentru Germado.com, ce paşi trebuie să urmez? Nu avem implementat un sistem de donaţii, deoarece, momentan nu dorim să primim nici un fel de donaţii de la vizitatori noştri.

Site-uri si pagini web recomandate:

Edvog.com - Health and MedicineScience and TechnologyLanguages and Cultures, Engledo.com - Invata engleza onlineDictionar roman englez, Germado.com - Invata germana onlineDictionar roman german, Inglao.com - Aprender inglés online, Englisco.com - Englisch online lernen, Invata-rapid.com - Invata engleza onlineInvata germana onlineInvata franceza online