Caută pe Germado.com:

septembrie 17, 2012

Adjective in germana


Exemple de adjective folosite uzual în limba Germană cu definiţie şi declinarea
Partea de vorbire care însoţeşte şi indică însuşirile unui substantiv se numeşte adjectiv. În limba Germană adjectivele se scriu întotdeauna cu literă mică (excepţie fac adjectivele de la începutul propoziţiilor). Adjectivele Germane îşi schimbă forma după: gen, număr şi caz.Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează adjectivele Germane, vom folosi în diferite exemple de fraze şi propoziţii, substantivul "pisică" (Katze) alături de adjectivul "mic(ă)" (klein), iar în paranteze vom stabili regulile de bază, utilizate în declinarea adjectivelor din limba Germană.


Exemplul 1: pisică mea este mică - Meine Katze ist klein


În acest exemplu adjectivul (klein) se află în propoziţie după substantivul (Katze). (Important - Declinarea Adjectivelor Germane: Când un adjectiv, se află într-o propoziţie după un substantiv, atunci adjectivul în cauză nu primeste nici o terminaţie.)


Exemplul 2: mică mea pisică, este o drăguţă - Meine kleine Katze ist süß


În acest exemplu adjectivul (kleine) se află înainte de substantivul (Katze). (Important - Declinarea Adjectivelor Germane: Când un adjectiv, se află într-o propoziţie înainte de un substantiv, atunci adjectivul în cauză va primi o terminaţie în functie de genul, numărul şi cazul substantivului.)Declinarea Adjectivelor Germane:
Declinarea Adjectivelor Germane la prima vedere poate parea complicată, dar în realitate, doar cu puţină atenţie la detalii, puteţi deprinde declinarea rapid şi fără nici un fel de probleme. Declinarea Adjectivelor Germane poate fi împărţită în trei categorii importante: 1. Declinarea cu articolul hotărât numită şi Declinarea slabă, 2. Declinarea cu articolul nehotărât numită şi Declinarea mixtă, 3. Declinarea fără articol numită şi Declinarea tare. În tabelele următoare vom analiza în detaliu fiecare categorie importantă precizată anterior, iar ca exemple de adjective Germane, vom folosi adjectivul "mic(ă)" (klein).1. Declinarea cu articol hotărât / Declinarea slabăDeclinarea slabă este folosită atunci când adjectivul se află alături de un articol hotărât: der, die, das, den, dem, des.

Declinarea slabă:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativder kleinedie kleinedas kleinedie kleinen
Acuzativden kleinendie kleinedas kleinedie kleinen
Dativdem kleinender kleinendem kleinenden kleinen *
Genitivdes kleinen ***der kleinendes kleinen ***der kleinen2. Declinarea cu articol nehotărât / Declinarea mixtăDeclinarea mixtă este folosită atunci când adjectivul se află alături de un articol nehotărât: ein-, kein-.

Declinarea mixtă:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativein kleinereine kleineein kleines(keine) kleinen **
Acuzativeinen kleineneine kleineein kleines(keine) kleinen **
Dativeinem kleineneiner kleineneinem kleinen(keine) kleinen * / **
Genitiveines kleinen ***einer kleineneiner kleinen ***(keiner) kleinen **


** - articolul nehotărât nu are plural, de aceea pentru a arăta forma de plural este folosit articolul nehotărât negat (kein).


3. Declinarea fără articol / Declinarea tareDeclinarea tare este folosită atunci când nu există nici un articol în vecinătatea adjectivului.

Declinarea tare:MasculinFemininNeutruPlural
Nominativkleinerkleinekleineskleine
Acuzativkleinenkleinekleineskleine
Dativkleinemkleinerkleinemkleinen *
Genitivkleinen ***kleinerkleinen ***kleiner


* - În cazul Dativ plural, substantivul primeşte un -n suplimentar la finalul cuvântului, de exemplu: den kleinen wölfen (micii lupi)
*** - În cazul Genitiv masculin şi Genitiv neutru, substantivul primeşte un -(e)s suplimentar la finalul cuvântului, de exemplu: des kleinen Volkes (oamenii mici)


Gradul comparativ al Adjectivului în limba Germană:Formarea gradului comparativ în limba Germană se face după regula următoare:
Adjectivul + terminaţia -er. exemplu: klein - kleiner / mic - mai mic

Formarea gradului comparativ de egalitate în limba Germană se face după regula următoare:
so + Adjectivul + wie. exemplu: Ich bin so klein wie du / Sunt la fel de mic ca tine

Formarea gradului comparativ de superioritate în limba Germană se face după regula următoare:
Adjectivul + als. exemplu: Ich bin kleiner als du / Sunt mai mic decât tine


Adjective folosite uzual în Germană:în Germanăîn Românăîn Germanăîn Română
altvechi / bătrânlanglung
ähnlichasemănătorlangweiligplictisitor
deutschgermanlangsamîncet
eigenpropriuleichtuşor
einfachpur şi simplumöglichposibil
ersteprimulmüdeobosit
falschgreşitneunou
ganztotulschnellrapid
genauexactschönfrumos
gleichaceeaşischwergreu
großmarespättârziu
gutbunstarkputernic
hochînaltverschiedendiferit
jungtânărwahradevărat
kleinmicwirtschaftlicheconomic
kurzscurtwichtigimportant


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pagini populare:

Alfabetul si pronuntia in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata alfabetul...

Numerele si numeralul in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata numerele...

Cuvinte in germana
Germado.com va ofera o lista ordonata alfabetic a celor...

Expresii si formule de salut in germana
Salutari sau mai bine zis Grüße. In aceasta lectie oferita...

Zilele saptamanii in germana
In aceasta lectie oferita de Germado.com veti invata zilele...

Întrebări frecvente:

Aş vrea să ajut comunitatea, ce îmi recomandaţi? Dacă doriţi să fiţi de ajutor pentru persoanele care vor să înveţe limba germană vă recomandăm să lăsaţi comentarii folositoare la articolele găsite pe Germado.com

Ce înseamnă "comentarii folositoare"? Un exemplu de comentariu ce poate fi de folos ar fi să scrieţi extra propoziţii ajutătoare în articolele de dicţionar sau să oferiţi sfaturi în lecţiile de curs.

Îmi place Germado.com aş vrea să cumpăr cartea. Aş vrea să cumpăr dicţionarul. Aveţi un format PDF sau ceva de acest gen la vânzare? Site-ul nostru Germado.com a fost creat pentru a ajuta utilizatori online sa înveţe gratuit limba germană prin intermediul internetului, nu suntem un magazin online, nu promovăm propria carte sau alte cărţi. În concluzie, nu avem la vânzare nici un produs din cele menţionate mai sus, deoarece, nu-i ăsta scopul site-ului nostru, dacă doriţi să învăţaţi limba germană cu noi o puteţi face prin intermediul internetului fără să plătiţi un cent.

Dacă studiez şi învăţ cursul de limba germană de pe acest site îmi garantaţi ca voi şti limba germană? Nu oferim nici un fel de asigurări sau garanţii, acest site îşi doreşte să fie un ajutor pentru persoanele dornice să înveţe limba germană dar nu asigură sau garanteză nimănui nimic. Normal ar fi să vă îmbunătăţiţi cunoştinţele de limba germană dacă învăţaţi articolele prezente pe acest site, dar pot exista şi persoane cărora site-ul nostru să nu le fie de un real folos, totul este în funcţie de persoană.

Aş vrea să donez o sumă de bani pentru Germado.com, ce paşi trebuie să urmez? Nu avem implementat un sistem de donaţii, deoarece, momentan nu dorim să primim nici un fel de donaţii de la vizitatori noştri.

Site-uri si pagini web recomandate:

Edvog.com - Health and MedicineScience and TechnologyLanguages and Cultures, Engledo.com - Invata engleza onlineDictionar roman englez, Germado.com - Invata germana onlineDictionar roman german, Inglao.com - Aprender inglés online, Englisco.com - Englisch online lernen, Invata-rapid.com - Invata engleza onlineInvata germana onlineInvata franceza online